Indieweb: Neem het web in eigen hand

The following 1267 words were published by Johan Bové on .

Het is de hoogste tijd te zorgen dat het web ons tot dienst is. Door meer van het web in eigen handen te nemen. Het onafhankelijk web (indieweb) is het oorspronkelijke web, waar jij bepaalt wat je deelt, wat zichtbaar is voor anderen, en waar jouw data van jou is omdat het op je eigen site staat.

IndieWeb is een wereldwijde beweging van mensen die zelf bepalen hoe ze hun online identiteit vormgeven, wat ze publiceren en hoe, en de interactie rond hun content vormgeven.

In Nederland zijn diverse mensen op het IndieWeb actief.

Op een Indiewebcamp bespreken een weekend lang mensen met elkaar hoe je meer van je online activiteiten op je eigen site onderbrengt, en ook bouwen aan wat je daarvoor nodig hebt.

Op 18 en 19 mei 2019 vond het allereerste Nederlandse IndieWebCamp in Utrecht plaats. [1]

Op 28 en 29 september 2019 vond het eerste IndieWebCamp Amsterdam plaats. [2]

In 2020 volgen nog meer IndieWebcamps in Nederland.

Hou de https://indiewebify.me website daarom in de gaten.

Nederlandse IndieWeb Sites

Enkele voorbeelden van persoonlijke sites met super krachten:


IndieWeb Stappenplan

Dit is een Nederlandstalige vertaling van de https://indiewebify.me site. Het gaat om een stappenplan voor site eigenaars die met niet bang zijn om de handen uit te mouwen te steken. Enige voorkennis over WordPress, HTML, JavaScript en zelfs PHP is tot op een bepaald niveau nodig. De verlinkte sites geven je meer inzicht over hoe je een bepaalde techniek kan uitvoeren en wat de huidige stand-van-zaken is.

Hoe wordt je deel van het Indieweb (Niveau 1)

1. Registreer een eigen domein naam

Met een eigen domein naam heb je een goedkoop, internationaal erkend en universeel inzetbaar identificatiemiddel in handen dat je meer control geeft over je eigen ruimte dan andere identiteiten (bv. een email adres of telefoon nummer).

Op de Indieweb wiki site: "Personal Domains" [1]

2. Installeer "Web Sign-In"

Om op andere websites met je eigen domein in te kunnen loggen, verbind je het domein met je bestaande identiteiten.

Je hebt waarschijnlijk meerdere profielen op het Web die niet meteen verlinkt zijn. Door deze profielen op je eigen domein naam te vermelden via het rel=me microFormat, zorg je er voor dat al deze profielen, bv. Google, Twitter, Github, Flicker, Facebook, email, naar één en dezelfde persoon verwijzen.

Op de Indieweb wiki site: "How to set up Web Sign In" [1]

Wil je rel-me data parsen en integreren in je code? Bekijk dan deze open-source implementaties [2].


Publiceren op het Indieweb (Niveau 2)

1. HTML opmaken (profiel, notities, artikels, enz) met microformats2 [1]

Bezoekers kunnen via het parsen van microformats, je profiel, de informatie en de dingen die je op je site publiceert eenvoudig verzamelen en interpreteren. Door het toevoegen van enkele simpele class names in je HTML [5], kan software jouw inhoud begrijpen en kan deze data gebruikt worden in reply contexts [2], cross-site comments [3], event RSVPS [4] en meer.

Wil je h-card of h-entry data in je eigen programma's gebruiken? Bekijk dan deze open-source implementaties [6].

2. Maak het mogelijk om webmentions te versturen naar andere sites

Het versturen van webmentions laat je toe om antwoorden te schrijven in relatie tot externe inhoud en het maakt ook cross-site conversaties mogelijk. Je kan webmentions versturen door:

 • het formulier op https://indiewebify.me
 • gebruik Telegraph [1], dat je een keuze geeft naar welke links het antwoord te versturen.
 • Vanaf de command line met Curl [2] of webmention-tools [3].
 • Voeg het automatisch versturen van webmentions toe aan je eigen software door middel van één van deze open source libraries [4].

Op de Indieweb wiki site: "webmention" [5]


Verzamel Indieweb conversaties (Niveau 3)

1. Voeg "Reply Contexts" toe aan je site

Het versturen van antwoorden (replies) op externe publicaties is de volgende stap die je kan nemen als het vermelden met behulp van webmentions op je site alvast werkt.

Een antwoord is meestal gewoon een note, maar deze wordt wel op een specifieke wijze verlinkt met de originele post. Wanneer jouw antwoord gemarkeerd wordt als h-entry and rel-in-reply-to en/of class-u in-reply-to, dan kan dit antwoord als een externe bijdrage als commentaar vertoond worden op dezelfde pagina als de originele post.

Als je wil testen of het versturen van webmentions foutloos verloopt, probeer dan te antwoorden op een post van iemand die webmention commentaar ontvangen aanvaardt. Er bestaat een lijst op de wiki site.

Je kan je eigen webmention ook testen via https://webmention.rocks

Je kan nog een stap verder gaan; toon een kopie van de post waarop je antwoordt bij je commentaar. Dit noemen we een reply context, en dit is een uitstekend voorbeeld om het parsen van externe posts mee te oefenen.

2. Ontvang webmentions op je eigen site

Nu dat je antwoorden als commentaar kan versturen naar de sites van andere mensen, is de volgende stap het aanvaarden en behandelen van de externe commentaar. Dit kan je op verscheidene manieren doen.

 • Als je een project zoals Known gebruikt, dan ondersteun je waarschijnlijk al indieweb commentaar en dan hoef je niks te ondernemen!
 • Als je een project zoals WordPress gebruikt, dan bestaan er waarschijnlijk reeds plugins waarmee je indieweb commentaar kan ontvangen.
 • Kijk of de software die je gebruikt in de project lijst op de wiki site te vinden is.
 • Als je een eigen project aan het ontwikkelen bent en de webmention integratie zelf wil programmeren, dan start je best bij de specificaties en bezoek deze wiki pagina voor tips.
 • Als je snel van start wil gaan met webmention zonder zelf veel te hoeven programmeren, dan kan je http://webmention.io gebruiken.

Wanneer je webmentions ontvangen geinstalleerd hebt op je site, dan kan je de implementatie op verscheidene manieren testen om te zien of alles goed funktionieert:

 • Link naar een van je eigen posts and verstuur een webmention naar jezelf. Dit werkt best als je zeker bent dat het versturen van webmentions via je eigen site goed loopt. (Op Known lukt dit niet omdat het system niet toelaat om webmentions naar jezelf te versturen)
 • Vraag een vriend (of een nieuwe vriend in de online #indieweb chat om op je post te antwoorden via een webmention via hun eigen site.
 • Maak gebruik van de Checkmention test applicatie om enkele webmention antwoorden naar een post op je site te sturen; dit test niet alleen de implementatie van webmention zelf, maar voert ook enkele onschadelijke XSS test uit op je site om de veiligheid van je applicatie na te gaan.
 • Als je publicaties via POSSE (Publish On your own Site, Syndicate Elsewhere) verstuurd, implementeer dan backfeed, zo dat wanneer de silo antwoordt, je de likes, reshares en zelfs RSVPs kan parsen en weergeven op je eigen site. Je kan hiervoor gebruik maken van services zoals, Bridgy, of een server plugin, of maak het gewoon zelf.